Smågnagere- som mus, kan fungere som et smittereservoar i naturen. Hunder og katter blir i liten grad syke av harepest, men kan ha bakterien i munnhulen en periode etter å ha vært i kontakt med smittebærende sykt eller dødt dyr.

Bakterien kan overføres til mennesker ved direkte kontakt med syke eller smittebærende dyr, via kontaminert drikkevann og ved inhalasjon av støv infisert med ekskrementer eller urin.

Faren for smitte anses som liten, men man bør følge noen råd gjeldende for området:

  • Unngå kontakt med syke eller selvdøde harer eller smågnagere. Bruk hansker hvis håndtering er nødvendig og husk god håndvask i etterkant. Selvdøde harer skal meldes til Mattilsynet eller kommuneoverlege i Sirdal.
  • Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.
  • Ikke feie opp smågnagerlort (f.eks. muselort på hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker. Smitte kan skje ved innånding av støv fra syke dyr eller deres avføring. Klorin kan brukes for rengjøring og overflatedesinfeksjon.
  • Unngå å bli slikket av hunder og katter (spesielt i ansiktet) som nylig har vært i kontakt med selvdødt dyr eller sykt vilt, da de kan ha bakterien i munnhulen.

kilde: Kommuneoverlegen i Sirdal